Fruit, zondoordrenkt fruit is de rijkdom van le pays d’Apt.
Aardbeien, kersen, nectarines, perziken, abrikozen, meloenen, appels, peren en druiven volgen elkaar in snel tempo op en allemaal doorweekt van de zon. Geen wonder dus dat in le pays d’Apt de artisanale confituur- en andere fruitverwerkende bedrijfjes een belangrijke rol spelen in het economische leven.
Apt is de wereldhoofdstad van het geconfijt fruit en Kerry is de grootste werkgever in de fruitverwerkende nijverheid. Kerry is een paar jaar geleden overgegaan in Ierse handen en nu hebben de Ieren beslist dat de mensen sinds de crisis minder fruityoughurt eten en dat 170 arbeiders moeten afvloeien.
Dat pikken ze niet en dus staken ze.
Geen mensen gehuld in rode, groene of blauwe plastiekzakken hier, geen brandende autobanden. Neen, in het land waar de ronde punten echte tuinen zijn, zijn alle carrefours giratoires die aan de fabriek grenzen bezet door de stakende arbeiders.
De spandoeken zijn bevestigd aan de struiken, de parasols zijn opgezet en de picniquetafeltjes uitgestald. De mensen zitten op klapstoeltjes een pastis te drinken of liggen te zonnen midden het ronde punt.
En dan zie je dat met lede ogen aan en dan denk je: “Wat jammer voor die mensen” maar je denkt ook: “Gelukkig kunnen ze deze fabriek niet verhuizen want het lekkerste fruit groeit hier.” en je denkt ook een klein beetje:” Zou er nu niemand van die werknemers die liggen te slapen op die ronde punten ervan dromen dat hijzelf werkgever wordt?”