Als je huis midden de natuur staat, dan mag het je niet verbazen dat de oorspronkelijke bewoners altijd klaar staan om hun territorium weer in te palmen. Het is dus niet uitgesloten dat je na een gedwongen afwezigheid je woning moet delen met een halve dierentuin.

Enige kennis van het dierenrijk kan dan handig zijn om je medebewoners te identificeren.
Hoor je ’s nachts hoefgetrappel op je terras, blijf dan binnen, het zijn een paar everzwijnen die boodschappen doen.
Hoor je nacht na nacht trippel trappel op je dak, probeer dan l’animal te betrappen, geef een gedetailleerde beschrijving aan een deskundige, leer dat het een wezel is, vraag of er een middel bestaat om die wezel te laten verhuizen en verneem: “Eh ben non, le loir, c’est protégé”.
Als je buitenkeuken ingenomen wordt door een zwerm wespen, bel dan de deskundige, laat hem aanrukken met grof geschut, hoor hem  zeggen: “c’est pas des guêpes, c’est des abeilles”. Vraag hem wat hij er gaat aan doen en verneem: “Eh ben rien, les abeilles sont protégées”.

imag01971

Bijzondere aandacht verdient verdacht geritsel in de dampkap. Vijs de constructie uit elkaar, kijk een uilenjong recht in de ogen, wacht even met aardappelen koken, bel naar la commune om te vragen, wat je met een uilennest moet doen, verneem que les hibous sont protégés, bel naar een vogelopvangcentrum en wacht tot er een brandweerwagen komt met drie man aan boord om de uiltjes te bevrijden.

Luister in een warme zomernacht naar de monotone kreet der uilen, vraag je af of dit je eigen uilen zijn die terugkeren naar hun geboortehuis en bedenk:”C’est beau la protection”.

Klik hier en sluit de ogen

imag02011

Met deze blijde boodschap besluiten wij het jaar en wensen wij al onze lezers een deftig 2009!