Er breekt  een zalige tijd aan in dit heerlijk stukje Provence : Le congé annuel.

patisson
Begin november sluiten de meeste hotels en restaurants hun deuren en het blijft stil tot in maart. De Luberon is nu van la population locale en van enkele verliefden die hun hemels plekje niet willen achterlaten. Het land geurt naar vochtige grond, champignons, truffels, haardvuren…..
 
Nog heel even is het landschap van koper en goud, nog even kan je aperitiefwandelingen maken in de wijngaarden en snoepen van de druiventrossen die door de plukkers werden vergeten. De olijven worden geoogst en geperst. Op de markten vind je een smaakvol pallet van bospaddestoelen. De eerste truffels worden opgegraven en naar verluidt is de oogst dit jaar overvloedig en van goede kwaliteit.
 
Eén nadeel echter aan die congé annuel: je moet altijd zelf eten maken.
En dus heb ik bij het laatste avondmaal in mijn favoriete restaurant met mijn ogen het volgende recept gestolen. 

Herfstsoep met pompoen en selder.

 Je hebt nodig:
  • Aardappelen
  • Knolselder
  • Ui
  • Potimarron of andere pompoen
  • Vleesbouillon
  • Gekookte kastanjes
  • Fijne spekblokjes
  • Beetje melk of room
  • Klontje boter
  • Peper en zout
 Bereiding:
  • Maak met een gelijke hoeveelheid aardappelen en knolselder een puree die je bijna vloeibaar maakt met  melk of room.
  • Kruid met peper en zout en houd warm.
  • Snijd de ui, een paar aardappeltjes en de pompoen in stukken en laat even stoven in de boter.
  • Voeg dan bouillon toe.
  • Breng aan de kook tot de groenten gaar zijn.
  • Mixen
  • Als de soep te dik is kan je nog wat bouillon bijvoegen, als ze te dun is, is het kalf verdronken.
  • Kruiden met peper en zout.
  •  Bak de fijne spekblokjes, hak de gekookte kastanjes in stukjes en roer ze onder de spekblokjes.
  • Schep de soep in het bord, doe de puree in een slagroomspuit en teken op kunstige wijze een perfecte cirkel puree in de soep. 
  • Leg de spekblojes met de kastanjes in het midden van het bord.
Serveer met kastanjebrood,  met notenbrood of met een krakend stokbroodje.
 
Hartverwarmend.
img_5140
 

Advertenties