De fluistercompagnie presenteert:

Equus

Van Peter Schaffer in een regie van JP Van Steeteghem

Met Kurt Defranq en Steven De Lelie

 

 

Peter Schaffer schreef in 1973 het op feiten beruste verhaal van een jongen die zes paarden de ogen had uitgestoken. De jongen Allen wordt in een psychiatrische inrichting geplaatst, waar hij wordt behandeld door dr Martin, die diep in zijn verwarde psyche graaft.

Allen blijkt er een bizarre mengeling van paardenliefde en religieuze waanzin op na te houden, gekruid met een flinke scheut puberale erotiek, drift en passie.

 

Mijn onprofessionele diagnose ziet op zijn minst een sterk schizofrene aanleg bij de jongen. Een indruk die nog versterkt wordt door het sobere stalen decor met ketens (gevangen,paranoïde geest), de opgenomen tekst op de achtergrond (stemmen) en de lichtflitsen (hallucinaties), allen schizofrene symptomen. Maar dr Martin richt zich vooral op de verloren passie in zijn eigen leven. 

De verantwoordelijkheid voor het pathologisch gedrag van de jongen wordt voor een groot stuk bij de ouders gelegd, de dominante, fanatiek religieuze moeder en de afwezige, lijdzame vader. Een achtergrond die men in de jaren 70 als  typisch schizogeen  zou bestempeld hebben. Deze visie is vandaag achterhaald, familiale omstandigheden spelen geen rol in het ontstaan van schizofrenie, maar kunnen wel het verloop beïnvloeden.

 

Dat dit stuk op meer dan één gebied een kind van zijn tijd is, bewijst ook de naakte Steven De Lelie in de slotscène. Waarschijnlijk vrij provocerend in de jaren 70 , echter niet zo absurd als  naaktscènes vaak zijn in het hedendaagse theater, maar een naaktheid die broos is, passioneel en kwetsbaar.

 

Een avondje theater is leuk en de prachtig gerestaureerde stadsschouwburg een magisch decor. Dat kan niet altijd worden gezegd van het publiek. Ik begrijp niet waarom het bijwijlen stomweg zit te lachen terwijl de sublieme vertolking van de acteurs de zaal tot in de nok vult met wanhoop en dramatiek. Dat irriteerde me, want dit was geen stukje amateurtoneel met een lach en een traan.

Advertenties