Een Mojjer.

Weet u wat dat is? Neen, geen Spaanse schone uit het zonnige Andalousië.

Voor dit dialect woord bestaat er geen enkel Nederlands equivalent. Geen enkel woord in Van Dale heeft dezelfde betekenis, inhoud, impact zelfs. Wijf. Dat is zowat het dichtste wat in de buurt komt. Maar het is het nét niet. Een Mojjer is het toppunt van wijf. De overtreffende trap.

Een Mojjer is dus weliswaar een vrouwmens. Maar.

Een Mojjer heeft nog nooit gehoord van Smack the Pony, Marge van de Simpsons of Jesus Christ Superstar. Ze denkt dat ‘In de Gloria’ een reality-serie is. Ze is zeer ernstig. Meer nog: heeft geen enkel gevoel voor humor, al beweert ze zelf van wel. Ze babbelt aan de telefoon met haar moeder en gelegenheidsvriendinnen over “dedie en dendiejen” wat er op neerkomt dat ze eigenlijk heelder dagen niet terzake doende telefoontjes pleegt. Tussen het dweilen door.

Een Mojjer “tettert” graag . Voornamelijk over geheel oninteressante dingen. Over de was en de plas en de incontinentie van haar keffertje. Altijd is er wel ergens een “metjen gevallen en ees er heup gebroeken en zen der nog twieë over eer gevallen, zes nor tspoed”. Of ze zijn zelf naar tspoed. Met hun regels. Een geliefd gespreksonderwerp waar ze zeer veel last van hebben. (“regels” vervangen door “vapeurkes” bij oudere Mojjers)

Een Mojjer leest graag “de boekskes”, met De Story op kop, en kan je vertellen wie er in ” ’t prison” zit en waarom. Een Mojjer zit, wanneer ze op café gaat, met andere Mojjers op de bank om onder elkaar hun beklag te doen over “n’oozen” (die van ons) terwijl haar man en de andere mannen van de andere Mojjers aan de toog staan te hijsen. Een Mojjer mengt niet. Een Mojjer is woonachtig en werkzaam te. Ja men skoapen.

Een Mojjer is ook een hypochonder, en in één ruk alle leden van haar familie ook. Altijd heeft er wel iemand één of andere zeer vreemde eigenaardige *tropische* ziekte of identiek hetzelfde maar honderd keer erger wanneer je toevallig zelf eens tegenover een Mojjer over een ongemak durft spreken. Een Mojjer is rap ‘benaad’, voornamelijk voor inbrekers, cavia’s en emails.

Mojjers zijn van alle leeftijden maar een jonge Mojjer ziet er meestal uit als haar moeder. Ze is ook nog te herkennen aan het laatste nieuwe Dana Winner kapsel en een portemonnee – groot model – die ze met gekruiste armen onder haar oksel houdt. Die gekruiste armen zijn haar multi-inzetbare handelsmerk. Bij buurtsamenscholingen enzo. En om haar gilee dicht te houden. Een “hippe” Mojjer durft al eens een bermuda te dragen (met botten). Niet om te fietsen. Modetrends vinden ze “allei maaaaaan, wie doet danna oën…” om dan drie jaar later toch ook eens een modelletje van de E5 te proberen. Wie uit de band springt is “ne skaa jongen”.

Een Mojjer.

Moet er hier nog aan toegevoegd worden dat de deftige dames zich geenszins wensen te vereenzelvigen met een Mojjer? Dit überwijf staat namelijk alle emancipatie in de weg. En vanzelfsprekend zijn onze deftige lezeressen geenzins Mojjers.

Vandaar dat u zéker zal begrijpen dat we nét vanwege de Mojjer categoriek tegen het woord “wijf” zijn. En alle afleidingen daarvan en samenstellingen met.

Dolle Mina’s, dàt mag u ons nog nét noemen.

Advertenties