Ach ach ach. Ik moet daar allemaal mee lachen.

De nieuwste kooktrend: terug naar de basis. Terug naar grootmoeders keuken . Stoemp met braadworst. Patatten met saucissen. Viva Bomma.

De hier regelmatig aangehaalde douchekapjesleden (schoon)moeder – die eigenlijk een dik lidmaatschap verdient – is altijd al hip en trendy geweest: ze haakt en breit (in! in!), ze cocoont (in! in!) en ze maakt al sinds mensenheugenis de meest overheerlijke hutsepot, naar een meer dan honderd jaar oud recept van haar eigen grootmoeder. (in! in!).

recept2.jpg

En wat had u gedacht, natuurlijk willen we dit recept hier met u delen.

Lentehutsepot

Nodig (zes personen)

  • 1 varkenspoot
  • 1 varkensstaart
  • 0,5 kg gezouten mager spek
  • 2 of 3 varkensribbetjes
  • 300 tot 400 gr rundsvlees (mag soepvlees zijn)
  • 0,5 kg mager varkensvlees
  • 3 kg nieuwe aardappelen
  • 1 bussel jonge wortelen
  • 0,5 kg peulerwten
  • 250 g sluimererwten
  • 2 bussels pijpajuintjes
  • 1 dikke ajuin

Bereiding (absolute vereiste: veel tijd):

Leg ’s avonds de poot en de staart in koud water in een pot en verwarm die tot tegen het kookpunt zodat de onzuiverheden komen bovendrijven. Haal de poot en de staart er dan uit.

Smelt in een andere pot boter, leg de poot en de staart er in. Doe er al het andere vlees bij. Kruid met een mengeling van nootmuskaat, zou en peper. Laat alles licht aanbraden, zet het deksel op de pot en laat staan tot de volgende ochtend.

De volgende dag warm je het vlees weer op,laat 1 tot 1,5 uur op een zacht vuur pruttelen. Als het risico bestaat tot aanbakken, doe er dan wat water bij.

Maak ondertussen alle groenten schoon en snijd die niet echt fijn maar ook niet te grof. Leg de groenten op het vlees en laat vlees en groenten samen ongeveer een half uur garen.

Als het vlees en de groenten gaar zijn, neem ze je uit de pot en giet je de groenten in een andere kom zodat de pot leeg is. Schil de aardappelen, leg die onderaan in de reeds gebruikte pot (niet afwassen!) leg daarop de groenten en daarop dan weer het vlees. Kruid met zout.

Laat nog een half uur garen zodat de smaak zich helemaal kan ontwikkelen en de aardappelen gaar kunnen worden.

Voor het opdienen even laten staan met het deksel van de pot zodanig dat hij iets kan afkoelen. Warm maar niet heet opdienen. Tip: resten niet weggooien want de volgende dag is hij nog lekkerder!

hutsepot.jpg

Variatie op één thema: zomerhutsepot, herfsthutsepot en winterhutsepot!

Advertenties