Ze is terug. De absolute afknapper voor elke deftige dame.

Ik heb ze gisteren voor het eerst opnieuw gespot onder een iets te korte broekspijp van een hippe dertiger in strak pak in een trendy Brussel etablissement. De witte sok.

Wat al sinds vorig seizoen in de lucht hing op de Parijse catwalks en waar sinds vorige winter in avant-gardistische modetijdschriften over geschreven werd, is doorgebroken in de Brusselse Dansaertwijk. Nog één modeseizoen verder en elke duffe kantoorklerk die zijn witte sokken altijd blijven dragen is kan zich ineens weer hip noemen.

( Spring 2008 – Mens Alexander McQueen – Photo: Marcio Madeira)
Ik weet het zo nog niet. Goed voor de Hertogen van Windsor en de Humphrey Bogarts van deze wereld. George Clooney, Judge John Deed en überslechterik Tony Soprano dàt kan ook nog. En in Vlaanderen zie ik er de Christophe Vekemannen ook wel mee eigenlijk. Maar verboden voor de Julian Rhind-Tutts, Gael Garcia Bernals, James McAvoys en ander aantrekkelijk deftig mansvolk van deze wereld. En Oscar van den Boogaard zeker niet. Die moet het bij Burlington’s houden. Zoals Peter Jones onlosmakelijk verbonden is met zijn gestreepte Paul Smith’s.

Maar mannen, als u ze toch absoluut wil dragen, volg dan mijn deftig stijladvies. Ik heb het even voor u samengevat:

  • Let er op dat uw sokken lang genoeg zijn: kniekousen dus. Géén bloot harig stukje been. (Dit geldt trouwens voor àlle sokken)
  • Schaf u enkel sokken aan van de beste kwaliteit. Geen ordinaire katoenen sportkous die u een half uur daarvoor droeg in het fitnesscentrum. Geappliceerde sportemblemen zijn verboden! Ga voor niet minder dan handgeweven witte cashmere sokken van Ermenegildo Zegna tbv 105,00 eur.
  • Enkel te combineren met een strak, slank pak en/of met een flat-frontbroek die kaarsrecht afkleedt en nèt iets te kort is. Met een smalle ietwat puntige suède schoen onder. Dit geeft trouwens een afslankend effect en maakt de benen langer. En geeft u een échte Italiaanse flair.

Als u niet kan voldoen aan deze voorwaarden, hou het dan maar bij uw doodgewone kleur-op-kleur sokken. Onopvallend en deftig genoeg.

(Aan X: zie je nu wel dat mijn advies vorig jaar om dat pak van Costume National aan te schaffen vooruitziend was! Beeldig bij die blauwe suède schoenen. )