Lang voor de Nigella’s van deze wereld de tv overspoelden met hun kookprogramma’s (hebt U trouwens al eens geprobeerd in een satijnen kimono met wijde mouwen een speenvarkentje klaar te maken?) kende Engeland reeds een échte grote dame in de keuken.

Een waardige deftige dame, deze Engelse kookboekenschrijfster.

Elizabeth David is de pionier van de kookschrijfkunst. Ze groeide op in Sussex, waar haar ouders een boerderij hadden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze in Frankrijk, Italië, Griekenland en Egypte.

Het verblijf in deze landen inspireerde haar later tot het schrijven van kookboeken. Een deftige dame als ik heeft een chef die voor haar kookt, maar de boeken van Elizabeth David zijn ook voor iemand die niet kookt een waar genot. Ze worden gekenmerkt door grondig onderzoek, vakbekwaamheid, betrouwbaarheid, eigenzinnigheid en hebben bovendien een prachtige literaire stijl. “A book of mediterranean food” (1949) en “Summer cooking” (1955) behoren tot de beste klassieke kookboeken.

Momenteel in de betere boekhandel of te bestellen via de uitgeverij:

“Een dame in de keuken” Elizabeth David. Een deftige tip voor onder de kerstboom!

Advertenties